Siteler-tv-logo-reklam

Yabancı uyruklu çalıştırmanın şartları masaya yatırıldı

Yabancı uyruklu çalıştırmanın şartları masaya yatırıldı

İMEP Program Koordinatörü Aişe Akpınar ve İMEP Saha Koordinatörü İzzet Çevik tarafından ise MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ve TESK iş birliğiyle Avrupa Birliği’nin Türkiye’deki Mülteciler için Mali Yardım Programı kapsamında hayata geçirilen İstihdam İçin Mesleki Eğitim Programı (İMEP) hakkında detaylı bilgilendirme yapıldı, İMEP projesi dahilinde çırak-kalfa eğiten işyerlerine verilen destekler anlatıldı.

İMEP Program Koordinatörü Aişe Akpınar, “Çıraklar için çalışma izni almanız gerekmiyor. Çırak öğrencidir. En yakın mesleki eğitim merkezine kayıt ettireceksiniz. Sigortasını devlet yatırıyor. Asgari ücretin 3’te birinden az olmamak üzere maaş ödeniyor, bunun da 3’te ikisini devletten geri alıyorsunuz. Üst yaş sınırı yok. Pek çok esneklik var. Bu durum Suriyeliler için de geçerli. Suriyeli bir çocuğu-genci çırak olarak yanınıza aldığınız zaman çalışma izni gibi benzeri kurallara tabi değilsiniz, eğitim mevzuatına tabi oluyorsunuz. Bu mevzuat da  kolaylaştırıcı bir mevzuattır. Bu konuda bizim de İMEP programı olarak yaptığımız gıda yardımı, kırtasiye yardımı gibi çok destekler var. Artı çırak eğiten işyerlerine destek veriyoruz, eğitim ortamlarını iyileştiriyoruz. İMEP programı kapsamında işbirliği yapabiliriz, çalışma izni kapsamında işbirliği yapabiliriz. Sadece çırak ve çalışanlara değil esnaf ve sanatkarlar olarak işlerinizi geliştirmek istiyorsanız İMEP programı desteklerimizden faydalanabilirsiniz.” diye konuştu. 

Ankara Umum Ayakkabıcılar ve Çantacılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Uzun da konuşmasında özellikle geçici koruma altındaki Suriyelilerin ayakkabı ve çanta imalatında yoğunlaştıklarını belirterek, “Özelikle Suriyeli 5-6 kişi bir araya geliyor, çanta imalatı için işyeri açıyorlar. Bunlar kayıtdışı çalışıyorlar ve sürekli yer değiştiriyorlar. Ayrıca çok sayıda işyerimizde kayıtdışı istihdam ediliyorlar. Bunları nasıl kayıt altına alırız, kayıp kaçakları nasıl engeller, mesleki belgelendirmelerini nasıl yaparız bu problemi çözmeliyiz. Yabancı uyruklu kayıtdışılar, kayıtlı yerli esnaf ve sanatkarımızın işlerini kesiyorlar. Böyle devam ederse sektörü ele geçirmelerini engelleyemez bir durumla karşılaşma endişesi içerisindeyiz. Odamız öncülüğünde meslektaşlarımızın yanında çalışan Suriyelileri Siteler Mesleki Eğitim Merkezine kayıtlarını başlatmış bulunmaktayız.  Suriyeliler hariç tüm yabancı çalışanlarımızı ve yerli çalışanlarımızı da 3303 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa uygun bir şekilde  Ahi Evran Mesleki Eğitim Merkezine kayıtlarının yapılmasını gerçekleştireceğiz. Ustalık belgesi almaya hak kazanlar denklikle ustalık belgelerini alabilecekler.” şeklinde konuştu.

ANKESOB Başkan Vekili Muhittin Köksal da konuşmasında; “Esnaf ve sanatkarlar olarak çıraklık, kalfalık ve ustalık anlamında ciddi sıkıntılarımız, yabancıların iş kurması ve çalıştırılması, istihdamı anlamında sorunlarımız var. Çırak, kalfa ve usta bulma sıkıntımızın yanında bir de yabancılar haliyle yük getiriyor, işlerimize engel oluyor. Düşük şartlarda çalışan yabancılar nedeniyle kendi insanımızın işi engelleniyor. Yerel iş gücümüz haliyle yabancıların kabul ettiği düşük şartlarda çalışmak istemiyor. Geleceğimizin iyi olacağını düşünüyorum. İnşallah hükümetimiz bu sorunu çözecek. Değerli bilgilendirmeleri ve görüşleri ile toplantımıza değer katan konuklarımıza ve tüm katılımcılarımıza teşekkür ederiz.” dedi.

Yapılan konuşmaların ve soru cevapların ardından katılımcılardan gelen yorumlar ile devam eden toplantı, iyi dilek ve temennilerle sonlandırıldı. 

Bir yanıt yazın