Vakıf 19 Çorumlular Vakfından Tarihe …07-2023

Vakıf 19 Çorumlular Vakfından Tarihe Damda Vuracak Eser.
Vakıf 19 Başkanı Alper Bilan öncülüğünde hazırlanan Hitit Mühürleri Tavla Takımı yaparak, görenler tarihe bir yolculuk yapmış gibi oluyorsunuz.
Tavlanın ön kapağı üzerinde
Hitit çivi yazısı ile ‘Tavla’, ortada ayraç olarak Hitit tasvir sanatında çok kullanılan ve güneşi temsil ettiği düşünülen rozet motifi vardır.
Altta sol üstte Mısır Firavununu ll. Rames ile Kadeş Savaşını yapan Hitit Kralı’nın , sağ üstte ll.Muvatalli ile birlikte Kadeş Savaşını katılan, savaş sonrasında dünyanın ilk uluslararası yazılı barış antlaşmasını Mısır Firavunu ll. Rames ile imzalayan Hitit Kralı lll. Hattusili!nin, en altta Kadeş Barış Antlaşmasında imzası /mühür baskısı olan kral lll. Hattusili’nin eşi, Büyük Kraliçe Puduhepa’nın mühür baskıları bulunmaktadır.
Tavlanın oynandığı sağ ve sol bölümde pulların konulduğu karşılıklı altışar, toplamda yirmi dört hane, Hitit hiyeroglif yazısında kullanıldığı şekli ile Büyük Kral’ı ifade eder. Her iki iç tahtanın ortasındaki ‘Kanatlı Gümeş Kursu’ Hitit İmparatorluğunun simgesidir.
Tavlanın olmazsa olmazı iki adet zardır.Bu zarların her bir yüzünde birden altıya kadar Hitit çivi yazısı ile sayılar kullanılmıştır.
Arka kapakta ise
insanarın arasında barış ve sevgi duygusunu geliştirmek amacıyla tarihe ilk uluslararası yazılı Barış Antlaşması olarak damga vuran, Boğazköy-Hattuşa kazısında bulunan, günüöüzde ise İstanbul Arkeoloji Müzesinde sergilenen Kadeş Barış Antlaşması tableti ile Vakıf 19 logosu bulunur.
Tavlayı oluşturan 15’i siyah, 15’i beyaz olmak üzere 20 pul üzerinde. Hitit Büyük Kralları Tuthaliya, Suppiluliuma, Mursili, Muvatalli, Hattusili, Kurunta, kraliçeler Taduhepa, Gasulaviya, Puduhepa, tanrılar Fırtına tanrısı, Güneş tanrıçası ve Sausga/Istar’ın isimlerini oluşturan hiyeroglif işaretler ve ideogramlar ile hayat-yaşam anlamına gelen Ankh motifi kullanılmıştır.
Tavla, iki kişiyle oynanan şans ve strateji oyunudur. Bu oyunda hamleler zar eşliğinde belirlenir. Sadece zekâ yada şansa dayanmayan bu oyun ile Hitit kültürü üzerine dikkat çekilerek tanıtılması amaçlanmıştır. Bu vesile ile günümüzde 3500 yıl önce Anadolu’da ilk merkezi devleti kuran , başkentleri Çorum Boğazkale-Hattuşa, bir dönem ise Ortaköy-Şapinuva olan Hitit Uygarlığının ve kültürel mirasının bilinirliğinin artırılması, toplum içrisinde bu kültüre ilişkin farkındalık yaratılması amaçlanmıştır.
Bu eser Vakıf 19 çorumlular vakfı tarafından tamamen el işçiliği ile üretilmiştir. Sınırlı sayıya sahip kolleksiyon bir eser olmuştur.
Emeği Geçenler:
Fikir Sahibi : Alper BİLAN
Model Tasarım ve Uygulama : Erdem ALTUN
Bilim Danışmanları : Dr. Öğr. Üyesi Önder İPEK
Araştırma Görevlisi : Semih GERÇEK
Yapım : Vakıf 19 Çorumlular Vakfı
Böyle güzel eserleri bizlere kazandıran Vakıf 19 Başkanı ne tüm emeği geçenlere teşekkür ederiz.
SİTELER TV TÜRKİYENİN EN ÇOK İZLENEN İP TELEVİZYONU