Siteler-tv-logo-reklam

İbrahim Aydın: İnşaat ustası sorunu ciddi boyutlara ulaştı

İbrahim Aydın: İnşaat ustası sorunu ciddi boyutlara ulaştı

Sektördeki en önemli sorunlardan birinin çalışacak usta ve işçi bulmakta yaşanan sıkıntılar olduğunu belirten Ankara İnşaat Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı İbrahim Aydın, “Böyle devam ederse inşaatlarda günlüğü bin-bin 100 TL’ye bile çalışacak usta eleman bulunamaması noktasına geleceğiz.” dedi.

Ankara İnşaat Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı İbrahim Aydın, inşaat sektöründe bir süredir yaşanan nitelikli usta eleman bulma sıkıntısının, deprem felaketi nedeniyle konut inşaatlarının yapımına başlanmasıyla birlikte ciddi boyutlara ulaştığını söyledi.

İbrahim Aydın: İnşaat ustası sorunu ciddi boyutlara ulaştı

Türkiye’de hızla artan inşaatlarda çalışacak usta ve işçi bulmakta büyük güçlük çekildiğini belirten Oda Başkanı Aydın, şunları ifade etti: “Bir inşaat şantiyesinde, başlangıcından tamamlanmasına kadar pek çok iş kolunda çok sayıda kişi görev yapıyor. İnşaat şantiyesinin en önemli aktörleri göreve göre uzmanlaşmış olan yetki belgeli usta ile sorumluluğu olmayan vasıfsız çalışan işçilerdir. Deprem felaketinin ardından yeni inşa edilecek konutlarla ilgili çok hızlı bir sürece girmiş bulunmaktayız. Bugün geldiğimiz noktada; Türkiye’deki hemen hemen tüm inşaat şantiyelerinde çalışacak kalıpçı, duvar ve demir ustası, elektrik teknisyeni, fayans ve alçı/boya ustası, operatör gibi meslek dallarında çalışacak nitelikli usta bulunamıyor. Hatta çalıştıracak işçi bile bulmak zorlaştı.

İbrahim Aydın: İnşaat ustası sorunu ciddi boyutlara ulaştı

GÜNLÜK BİN-BİN 100 TL ÜCRET

Mühendis sıkıntısı yok ama mesleki ve teknik yeterliliğe sahip usta bulamıyoruz. Büyük sıkıntı yaşanıyor. İnşaatta çalışacak usta bulabilmek ya da çalışanların işlerini bırakıp başka bir yere gitmemeleri için Ankara’da bin-bin 100 TL civarında günlük yevmiye veren işverenlerimiz var. Bu şekilde devam ederse bu ücretlerle bile inşaatlarda usta bulup çalıştıramayacağız.

Bu da bize gösteriyor ki inşaat sektöründeki malzemeden kaynaklanan aşırı maliyet artışlarına işçilik maliyetlerinde yaşanan artışlar da eklenince, artan genel üretim maliyetleri sebebiyle ister istemez ürün maliyeti daha da artacaktır. İnşaat maliyetlerinin artması nedeniyle zor bir süreçten geçen inşaat sektöründe birçok müteahhit de iş yapamaz hale gelecektir.

Depremle birlikte artan bu işgücü sorununun çok daha büyümeden ve kangrene dönüşmeden hükümet-işveren-işçinin tüm boyutlarıyla görüşlerini aldığımız bir süreç sonunda taleplerin karşılanacağı bir model oluşturma anlayışının hayata geçirilmesi gerektiği şüphesizdir. El ele vererek, çözüm oluşturulabilmesi sağlanmalıdır.”

Bir yanıt yazın