Ankara Elektronik Malzeme Satıcıları Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Necati Koyuncu Kur istikrarının sağlanmasını istiyoruz

Ankara-Elektronik-Malzeme-Saticilari-Esnaf-ve-Sanatkarlar-Odasi-Baskani-Necati-Koyuncu-Kur-istikrarinin-saglanmasini-istiyoruz_Siteler-TV-1

Ankara Elektronik Malzeme Satıcıları Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Necati Koyuncu: Kur istikrarının sağlanmasını istiyoruz.

Döviz kurunda yaşanan dalgalanmaların ve güvensizlik ortamının elektronikçi esnafını mağdur ettiğini belirten Ankara Elektronik Malzeme Satıcıları Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Necati Koyuncu, “Döviz kurundaki aşırı derecede yükseliş ve dalgalanmalar esnafımızı zor duruma düşürüyor. Kur istikrarının sağlanmasını istiyoruz. Dolar kuru öngörülebilir bir rakam olmalıdır.” dedi.

Ankara Elektronik Malzeme Satıcıları Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Necati Koyuncu, dolar kurunda yaşanan dalgalanmaların ve güvensizliğin esnafı zor duruma düşürdüğünü söyledi.

Odalarına üye birçok esnafın dolar kuru 15 ila 18 TL seviyelerinde iken malzeme aldığını ve dolar kurunun düşmesiyle ciddi zarar ettiklerini belirten Koyuncu, “Ankara Elektronik Malzeme Satıcıları Esnaf ve Sanatkarlar Odası olarak özellikle kur istikrarının sağlanmasını istiyoruz.

Dolar kuru 18 liraya kadar çıktı. Elektronik camiasında yer alan elektronik malzeme satıcıları, telefoncular, bilgisayarcılar kur artışında dolar 15 ila 18 lira seviyelerinde iken mal aldı.

Daha sonra kurdaki ani düşüşten dolayı yüksek kurdan mal alan birçok esnafımız zarar etti.” diye konuştu.

Ankara Elektronik Malzeme Satıcıları Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Necati Koyuncu Kur istikrarının sağlanmasını istiyoruz

“ÖNÜMÜZÜ GÖREMİYORUZ”

Döviz kurunda yaşanan dalgalanma ve güvensizlik ortamı nedeniyle esnafın önünü göremediğini söyleyen Oda Başkanı Koyuncu şunları söyledi: “Dolar düştü ancak şu an tekrar artmaya başladı.

Biz kesinlikle ve kesinlikle bu kur artışlarının önüne geçilmesini, mümkün olduğu kadar sabit  bir seviyede tutulmasını istiyoruz.

Aşırı derecede artışlar esnafımızı zor duruma düşürüyor. Böyle olunca çoğu esnaf dükkânını kapatmak zorunda kalıyor.

Belirli bir süre esnaflık yapma vazifesini gerçekleştirdikten sonra Kredi Kefalet Kooperatifine başvurarak para talep ediyorlar.

Esnafımız krediden aldığı parayı malzemeye yatırıyor. Daha sonra ödeme zorlukları meydana geliyor. Yüksek değerden malzeme aldıysa yerine aynı paradan koyamadığı için maddi zararlar meydana geliyor.

Bu zararda esnaflığı bitirme noktasına geliyor. Ekonomik sıkıntılar aileler içerisinde boşanmaların, olumsuz sonuçların önünü açıyor.”

YURTDIŞINDAN İTHAL

Koyuncu, sektörün ağırlıklı olarak ithal ürünlere dayalı olduğunu belirterek, “Elektronik malzemelerin büyük bir bölümü yurtdışından temin ediliyor.

Her gün dövizin yükseldiği veya düştüğü bir ortamda stoklarımızdaki mallar tükenince yerine hangi kuru esas alarak ürün koyacağız.

Tedariklerimizi hangi kur üzerinde yapacağız. Bu nedenle mutlaka kurda bir istikrar sağlanmalıdır.” dedi.

Yüksek kurdan malzeme alan esnafın dolar kurunun gerilemesiyle malzeme fiyatlarını düşürmesinin mümkün olmadığını söyleyen Koyuncu,

kendi sektörleri de dahil birçok sektördeki fahiş fiyat artışlarının döviz kurundaki artışın yanı sıra piyasaları olumsuz etkileyen fırsatçılardan da kaynaklandığını vurguladı.

Esnafa stokçuluk yapmamaları yönünde çağrıda bulunan Koyuncu, “Stoklarsanız zarar edersiniz. Geçenlerde olduğu gibi yüksek meblağlarda stok yapan esnaf zarar eder ve batar.

Çoğu esnaf zararını kurtaramadı.” ifadelerini kullandı.

Şu anda kurun nasıl seyredeceğini bilemediklerini belirten Koyuncu, hemen hemen Türkiye’nin her bölgesinde aynı sıkıntıların yaşandığını söyledi.

Koyuncu, bu durumun esnafın işlerine de olumsuz yansıdığını kaydetti.

“Yurt dışından gelen mallar Türkiye’ye girerken Türk parasına çevrilerek satılsın” diyen Koyuncu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’ye gelen mallar dolar kuru üzerinden piyasaya sürülmesin.

Malzeme satanlar dolar kurunu baz alarak satış yapıyor. Bana göre elektronik malzemelerin dövize endeksli olmaması lazım.

Türkiye’ye girişte dolardan Türk lirasına dönüşerek satışları yapılmalı.”

Koyuncu, ekonomik sıkıntılardan en çok etkilenen sektörlerin başında geldiklerini belirterek, Oda olarak esnafa ellerinden geldiği kadar yardımcı olmaya çalıştıklarını vurguladı.

 

GERİ DÖNÜŞÜME KAZANDIRILMALI

Elektronik sektöründe hurda parçaların geri dönüşüme kazandırılması gerektiğine de değinen Koyuncu, şunları kaydetti: “Şu an bilgisayarların iç malzemelerinin tamiri mümkün değil.

LCD televizyonların  kartları bulunmuyor. Yeri geldiği zaman bazı televizyon tamircileri müşteriyi memnun etmek  ve maliyeti düşürmek için sıfır kartın haricinde hurda televizyonların içindeki kartları söküp kullanmak durumunda kalıyorlar.

Ellerinden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyorlar. Bazı televizyonlarda yedek parça yok. Yedek parçası olmadığı zaman elektronik eşyaları kaldırıp atıyoruz ve elektronik çöplüğü oluşuyor.

Bu elektronik çöplüğü de esasında ülkemizde geri dönüşüme kazandırmak lazım. Bunları da bazılarımız yapamıyor.

Pil atıkları olsun, elektronik kart atıkları olsun bunlar geri dönüşüme kazandırılsa büyük faydası olur.”

.

 

 

Bir yanıt yazın